Lannoo, 2019
Sculpturen en tekeningen
van Koenraad Tinel
met teksten van
David Van Reybrouck
Kurt Snoekx
Koen Van Synghel
Met een overweldigende kracht bouwt Koenraad Tinel (°1934, Gent) al meer dan een halve eeuw gestaag verder aan zijn zelf geschapen universum. In UDSJUEN, de catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling – Gent 2019 – wordt opnieuw de zoektocht belicht naar de onvatbare relatie tussen aarde en mythe, tussen denken en seksuele energie. In een vormentaal die moeilijk in één categorie is te stoppen. Opgetrokken uit robuuste materialen verbergen zijn beelden een ragfijne dans van motieven, waaruit een picturaal raffinement spreekt.
Het werk van Koenraad Tinel toont in de ruwste vormen de tijdloze schoonheid van een extreem vitale energie, van een met de dood flirtende begeerte, die nietsontziende kracht die mens en dier met elkaar verbindt.
Centraal in UDSJUEN staat het gelijknamige oerverhaal van de Siberische Jakoeten met een nooit eerder gepubliceerde tekeningensuite van Koenraad Tinel. De publicatie biedt een overzicht van Tinels oeuvre uit de periode 2015-'19, aangevuld met sleutelwerken van de voorbije 25 jaar. David Van Reybrouck leidt udsjuen in.
UDSJUEN uitgever: LannooPrijs 49,99 €
Bestellen via Leysbroek: info@koenraadtinel.be
Een visueel overzicht van het recente beeldend werk van Koenraad Tinel.
Het boek is een uitgave ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling in het Abtenhuis van Geraardsbergen (9 september - 26 november 2017).
Met een essay van schrijver Stefan Hertmans.
144 pag. / 18,9 cm x 27,5 cm
Talen: NL - E - F
Essay: Stefan Hertmans
Design: Studio Luc Derycke
ISBN 978 94 9232 164 0
Prijs 35 euro
Leysbroek, 2015, 80 p.
Catalogus bij de gelijknamige expositie in de Halle van Geel (tot 31 mei 2015). 'Silent Navigations' brengt voor het eerst sculpturen en inkttekeningen samen in een solotentoonstelling die een tijdsboog van twintig jaar overspant.
bestelbaar via info@koenraadtinel.be
Uitgeverij Atlas Contact, 2013, 416 pag.
Al meer dan een halve eeuw woont en werkt tekenaar en rasverteller Koenraad Tinel in het Pajottenland, het glooiende landschap ten zuidwesten van Brussel...
... waar in de kleine dorpen een karakteristieke mengeling van koppigheid en bijgeloof, van achterdocht en breugheliaanse gulheid heerst.
Voor 'Verhalen van het Pajottenland' liet Tinel zich inspireren door kleurrijke figuren uit zijn omgeving: de postbode, de boer met zijn varkensbeer, de tuinman zonder benen...
Bevriende schrijver Stefan Brijs luisterde naar de indringende, vaak komische en tegelijkertijd tragische verhalen van Koenraad Tinel en maakte in zijn gekende sobere en trefzekere stijl tekst bij de intrigerende beelden.
Uitgeverij Hannibal, 2013, 112 pag.
Indrukwekkend boek over een ontmoeting en een bevrijding.
Met als ondertitel: geen schuld geen slachtoffer.
Echt gebeurd verhaal verwoord door Simon Gronowski, verbeeld door Koenraad Tinel en in perspectief geplaatst door David Van Reybrouck.
Het laat alle clichés achter zich en richt zich tot het hart van ieder mens, ongeacht ras, volk, religie of ideologie.
Renaissance du livre, 2013, 112 pag.
Ni victime, ni coupable.
Mis en mots par Simon Gronowski et Filip Rogiers, en images par Koenraad Tinel et en perpective par David Van Reybrouck, ce récit à quatre mains se débarrasse de tout cliché pour cibler le cœur des hommes, au-delà de toute appartenance raciale, religieuse ou idéologique.
L’histoire de Simon Gronowski aurait dû être celle d’un enfant ordinaire dans une famille ordinaire. Mais il est juif. Le 17 mars 1943, il est arrêté par la Gestapo avec sa mère et sa sœur. Le 19 avril, déporté dans le tristement célèbre 20e convoi, il saute du train et s’échappe par miracle. Il a onze ans et demi. Sa mère et sa sœur disparaissent à Auschwitz.
L’histoire de Koenraad Tinel n’est pas moins tragique. Son père était un inconditionnel d’Hitler. Il disait à ses deux fils, frères ainés de Koen : « Moi, à votre place, j’irais ». Ils sont allés, ils ont porté l’uniforme et les armes des Waffen-SS, ils ont défendu les idéaux du Fuhrer et sont tombés pour lui.
Enfants de la guerre, Simon et Koen porteront longtemps le poids du passé. Jusqu’à ce que les événéments de la vie les placent l’un en face de l’autre, à près de 80 ans. De cette improbable rencontre naîtra une amitié indéfectibe dont cet ouvrage témoigne, véritable Plaidoyer pour l’humanité.
Lannoo, 2014 (heruitgave), 266 pag.
Getekende herinneringen aan een oorlog.
Juni 1944. Landing in Normandië. Het gezin Tinel vlucht van Gent naar Duitsland, aan de grens met Tsjecho-Slowakije. Daar zijn ze nog veilig.
De jongste zoon is Koenraad Tinel. Hij is pas tien. Het wordt een tocht vol ontbering doorheen een wereld vol puin.
Een leven later gooit hij zijn herinneringen uit die tijd op papier.
Met 240 sublieme inktschilderingen komt het onverwerkte verleden terug tot leven. Bombardementen, schuilkelders, brandende parachutisten, maar ook de idyllische dagen van een kind op het Duitse platteland. ‘Scheisseimer’ noemt hij de cyclus, schijtemmer, verzamelbak van resten, van twijfels en vragen.
‘Scheisseimer’ velt geen oordeel. Het kijkt door de ogen van een kind. En vertelt. Over die mistige vooravond van een nieuw Europa. Met een genereus gebaar smeedt Koenraad Tinel een hoogstpersoonlijk drama om tot een picturaal epos dat bruist van vitaliteit. Een ode aan het leven.
2010 - Uitgeverij Peeters, 204 pagina's
In Flandria Catholica evoceert Koenraad Tinel in bijna 200 inktschilderijen zijn herinneringen aan het naoorlogse rooms-katholieke Vlaanderen van zijn jeugd.
Hij kijkt met grote mildheid terug op deze periode uit zijn leven en uit het grote verhaal waar hij toen deel van uitmaakte of tegen wil en dank in verzeild geraakte.
Stichting Kunstboek, 2013, 208 pag.
Toen schrijver Stefan Brijs op een dag werd uitgenodigd om in zijn geboortestad Genk een project uit te werken, stelde hij voor om het boeiende experiment van Paul Auster over te doen.
In 1999 had deze Amerikaanse auteur zijn landgenoten opgeroepen om hem waargebeurde verhalen te bezorgen die klonken als fictie. Met overweldigend succes.
Als er ergens ook een goudmijn aan diepmenselijke verhalen moest te vinden zijn dan wel in Genk: een snel gegroeide stad met meer dan 65.000 inwoners afkomstig uit heel Europa en ver daarbuiten. Dit ambitieuze plan kreeg nog een extra dimensie toen kunstenaar Koenraad Tinel zich liet inspireren door de sterke verhalen die van grote betekenis waren geweest voor het leven van de vertellers. Onder impuls van een enthousiast team groeide het sociaal-artistieke totaalproject VertelGenkVertel uit tot een breed gedragen initiatief dat ook over de stadsgrenzen heen weerklank vond. Dit leidde tot een rijke en gevarieerde oogst van universele verhalen die ruim een eeuw geschiedenis bleken te omspannen.
Samen met cursisten van de opleiding Literaire Creatie van de Genkse Academie voor Muziek, Woord en Dans bewerkte Stefan Brijs een ruime selectie van deze verhalen terwijl Koenraad Tinel er meer dan 170 tot de verbeelding sprekende tekeningen bij maakte.
Uitgeverij Ekstreem, 2013, 112 pag.
In vervolg op zijn succesvolle roman Post voor mevrouw Bromley schreef Stefan Brijs een ode aan de cornedbeef. Deze ode werd door Koenraad Tinel met 5 tekeningen geïllustreerd.
Naar aanwijzingen van uitgeverij Ekstreem zette de Avalon Pers uit Woubrugge de tekst uit de 12 punt Lutetia en drukte die op 145 grs. Zerkall Bütten.
24 Pagina’s. Genaaid en gebonden in linnen. Voorzien van een origineel bliksleuteltje. Afmeting: 17 x 11,5 cm.
De oplage bedraagt 144 exemplaren.
Alle exemplaren zijn door auteur en kunstenaar gesigneerd.
Leysbroek, 2007, 72 pag.
Tijdens zijn odyssee als kind doorheen Duitsland (1944-46) was het sprookjesboek van de gebroeders Grimm het enige boek dat Koenraad Tinel vergezelde.
'IJzeren Hans' herinnert hij zich als hét verhaal waarnaar hij steeds teruggreep. Deze ontroerende ontwikkelingsgeschiedenis van een jongen tot man was lang na de oorlog ook de eerste tekst die Koenraad Tinel illustreerde.
Leysbroek, 2006, 72 pag.
Leysbroek, 2006, 40 pag.
Literarte, 1998
Bibliofiele uitgave.
"Weg" is de theatertekst die Josse De Pauw presenteerde in samenwerking met Peter Vermeersch en Pierre Vervloesem. Koenraad Tinel maakte voor het boekwerk 33 aangrijpende tekeningen in roestbruine bister.
De tekst is gezet uit de Trade Gothic op een grijs karton.
Het boekwerk werd vormgegeven door Gert Dooreman en gerealiseerd door drukkerij Imschoot, Gent.
Voor 'Weg' heeft Tinel zijn tekenkunst tot het uiterste gedreven, maar vooral heeft hij een zielsverwant ontmoet: "Met alle argwaan die mij eigen is, kwam de samenwerking uit bij iets hoopgevends. Josse is een broer geworden. We zijn allebei met hetzelfde bezig: iets maken dat langer bestaat dan wijzelf."
Gerrit Six,Tijd Cultuur, 24 maart 1999
Leysbroek, Vollezele, 2000, 144 pag.
Inkttekeningen bij een theatertekst van Josse De Pauw.
Leysbroek, Vollezele, 2000, 120 pag.
Kritak - Leuven, 1993, 200 pag.
Leysbroek Repingestraat 91 B-1570 Vollezele +32 (0)479 67 13 67 info@koenraadtinel.be